19 Kasım 2011 Cumartesi

Doğru Köpeği Seçmenin Önemi

İster yavru ister yetişkin olsun; yeni bir köpek almak, ailenize yeni bir bireyi dahil etmek demektir. Ailenize katacağınız bu yeni bireyin, yaşam tarzınıza ve karakterinize uyumlu olması son derece önemlidir. Köpek ile sahibi arasındaki uyumluluğu belirleyecek olan, yalnızca ırksal özellikler değildir. Köpek seçerken aslında dikkat edilecek pek çok husus vardır. Bu hususların hepsine ayrıntılı olarak bölüm bölüm değineceğiz.
.......>>


Bugün ülkemizde pek çok köpek sahibi, köpek alırken yanlış seçim yaptığı için sorun yaşamaktadır. Sorunlu* köpeklerin çoğu kapı dışarı edilmiş, ya barınaklarda ya sokaklarda ölmüş, az sayıda şanslı olanı ise yeni sahipler bulmuş durumda. Bu durumun başlıca sebepleri; evcil hayvan sektörünün son 20 yılda büyük bir hızla gelişmesi, bazı köpek cinslerinin yalnızca televizyona çıktığı için popülerleşmesi ve bilinçlenmenin yetersizliğidir.

Ne yazık ki insanlar, petshop vitrinlerinde görüp "ne kadar tatlı!" nidalarıyla beğendikleri köpeği almakta, yalnızca dış görünüş özelliklerine bakmakta ve köpeğin kendilerine uygun olup olmadığını araştırmamaktadır. Böylece rastgele alınıp eve getirilen köpek, cicim ayları geçtikten sonra her tarafa işeyen, her şeyi kemiren, insanların üstüne atlayan, sofrada yemek yedirmeyen, yerli yersiz havlayan bir canavar olur ve "bir an önce kurtulunması gereken şey" sıfatıyla evden uzaklaştırılır. Köpeği vermek yerine eğitim yolunu deneyen ailelerin pek çoğu da ne yazık ki işin uzmanı olduğunu söyleyip aslında olmayan, adı "pozitif" ama kendi "negatif" olan, "sözde" davranış terapistleriyle çalışmış, doğal olarak başarısız olmuş ve bu nedenle davranış terapisinin bir saçmalık olduğu kanısına vararak vazgeçmiştir.

Oysa ki doğru seçilen bir köpek ile davranış sorunları yaşanma olasılığı oldukça düşük olacaktır. Tabii ki köpek seçiminden sonra, köpek sahibinin köpeğine olan tutumları en önemli etkendir. Davranış bozukluklarının pek çoğu basit bazı püf noktalarıyla, psikolojik terapilerle ya da tıbbi tedavilerle çözülebilir. Ancak bunların yetersiz kaldığı bazı uç durumlarda sorunun tek çözümü köpeğin çevresini (sahibini) değiştirmek, sonra terapi uygulamak gerektiğinden; en başta doğru köpeği seçmek, sorun yaşama riskini azaltmak adına izlenecek en mantıklı yoldur.


* İnsanların dünyasında uyması gereken kurallar öğretilmeyen ama bu kurallara eve geldiği andan itibaren uyması beklenen bir köpek, sırf iç güdüleri gereği yaptığı davranışlar yüzünden "sorunlu" olarak nitelendirilmemelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder