23 Haziran 2012 Cumartesi

Köpeğiniz için yaz tüyoları..

Yaz mevsimi harikadır, okullar tatile girer, çalışan kesimin büyük çoğunluğu yıllık izinlerini bu mevsimde tatile çıkmak için kullanır.. Soğuk kış mevsiminde yapamayacağımız piknikler, yürüyüşler, bisiklet gezileri, yüzmek ve çeşitli oyunlar gibi bolca eğlenceli aktivite ile doludur yaz mevsimi.

Bu yazıda sizlere köpeklerinizi yaz mevsimi boyunca tehlikelerden korumanız için nasıl hazırlıklar yapabileceğinizden bahsedeceğim. 
......>>


Çoğu doktor, yorucu bir aktiviteye katılmadan önce fiziksel muayeneden geçilmesini tavsiye eder. Yetişkin ya da çocuk olsun, insanların spor müsabakalarına ya da benzeri grup aktivitelerine katılmadan önce çeşitli muayenelerden geçmeleri gereklidir. Evcil hayvanlarımız neden farklı olsun?

Köpeğiniz en son ne zaman veteriner muayenesinden geçti? Sorumlu bir köpek sahibi olarak elbette aşılarını zamanında yaptırıyor ve pire-kenelere karşı koruyucu damlalar/tasmalar kullanıyor, iç parazit ilaçlarını düzenli veriyorsunuzdur. Ancak köpeğinizin tüm ihtiyaçları bunlardan ibaret değil. İnsanlar gibi, köpekler de yıllık olarak ayrıntılı bir fiziksel muayeneden geçmeli ve gerekli kan tahlilleri yapılarak iç organlarında potansiyel bir problem olup olmadığına bakılmalıdır.  Bir check-up, köpeğinizin sağlığı mükemmel görünüyor olsa bile harika bir fikirdir. Her şeyin yolunda olduğundan emin olmak ne kadar da harika bir histir, değil mi?

Yaz mevsimi sadece hava sıcaklığıyla değil, zemin sıcaklığıyla da köpeklerimizi etkiler. Özellikle asfalt gibi koyu renk zeminler güneşli bir yaz gününde oldukça yüksek sıcaklıklara ulaşabilir. Köpeklerimizin patileri bu yüksek sıcaklıktaki zeminlerde yürümekten oldukça ciddi zararlar görebilir. Kaldırımlardaki kanalizasyon-telefon hattı kapakları da metal olduklarından aşırı sıcak olacaklardır, yürürken köpeğinizin bu kapaklara basmamasını sağlayın. Yanınızda taşıdığınız su ile arada sırada patilerini ıslatmak da rahatlatıcı bir çözümdür.




Gezinti ve oyun zamanlarınızı mümkün olduğunca sabah erken veya akşamüstü saatlerine saklayın. Yanınızda mutlaka su taşıyın. Ayrıca köpeğiniz toprak ve çimenlik alanlarda oynamaktan, koşturmaktan ve dinlenmekten çok daha memnun olacaktır. İngiliz ve Fransız Bulldog gibi sıcağa hassas ırklar; Pekingese, Pug gibi  solunum ve kalp sorunu olabilecek ırklar yaz günlerinde daha büyük risk altındadır.



Eğer köpeğinize bahçede bakıyorsanız mutlaka günün her saatinde gölgelik bir alan bulunuyor olmalı (kulübesi hariç, kulübe gölge yaratsa dahi içi o kadar sıcak olur ki!). Bahçenizin zemini toprak ise, köpeğiniz serinlemek için toprağı kazacak, altta kalan serin toprağa yatarak kendini serinletmeyi seçecektir. Ancak beton zeminden başka çaresi yoksa, köpeğinize üzerinde yatabileceği aşhap bir alan sağlamalısınız. Palet tahtası olarak bilinen tahtalardan edinebilir, hatta bu tahtanın altında kalan betonu arada sırada ıslatarak köpeğinize serinleyebileceği bir alan yaratabilirsiniz.
Taze ve serin suya her zaman ulaşabiliyor olmalı, su kabı güneş altında kalmamalı. Çoğu hayvan çok susamış olsa dahi saatlerce güneşte kalmış bir su kabındaki suyu içmemeyi tercih eder.




Köpeğiniz sudan hoşlanıyor ise, yüzmek harika bir aktivite olacaktır. (Köpeğiniz sudan çekiniyorsa lütfen asla onu kucaklayıp suya atmayın, onu korkutacağınız gibi aynı zamanda panikle yapacağı hareketlerden dolayı kulağında, burnuna su kaçabilir, ona ciddi zararlar verebilirsiniz!) Köpeğiniz denize/havuza girip çıktıktan sonra üzerinde kuruyan tuzlu/klorlu su cildine zarar verecektir. Şampuanla yıkamanız şart değil, sade su ile bir duş yeterlidir. Yüzme için uygun şartlarınız yoksa, köpeğinizi duru su ile ıslatabilirsiniz, bu da güzel bir serinleme yoludur. Patilerini, ensesini, boynunu ve sırtını ıslatabilirsiniz ya da tamamen yıkayabilirsiniz, ancak şampuansız. Köpeğinizi şampuan ile ne kadar sık yıkarsanız, o kadar fazla kokmasına sebep olabilirsiniz. Çünkü şampuan, cildin salgıladığı doğal yağ tabakasını çözerek ciltten uzaklaştırır, her defasında cilt yeniden yağ salgılar, bu da köpeğinizin daha çok kokmasına neden olur. Bundan dolayı, şampuanla yıkama işini ortalama 45 günde bir yapmak daha sağlıklı olacaktır.


Önemli bir nokta da araba ile yapacağınız gezinti ve seyahatler. Ne olursa olsun, "sadece birkaç dakikalığına" diyerek, camları aralık bıraksanız dahi asla ama asla köpeğinizi arabada bırakmayın! Sıcak yaz günlerinde arabanın içindeki ısı, gölgede bile olsa çok ani şekilde artarak 50 derece ve üzerine ulaşır. Köpeğiniz hipertermiye girer ve kısa sürede ölümcül zararlar görür, hatta ölebilir...




Ayrıca bazı evcil hayvan ürünü markalarının, köpekler için serinletici yatak ve serinletici göğüs tasması gibi ürünleri bulunuyor. Bu ürünleri soğuk suyla ıslatarak kullanabiliyorsunuz, buzdolabına, dondurucuya gerek kalmıyor. Evde ya da dışarıda, sıcaktan korunmak, serinlemek için harika pratik çözümler..

Bir de içine su doldurulup, buz dolabında soğutulduktan sonra kullanılan oyuncak çeşitleri de var. Hem oyun hem serinlik, daha ne olsun! :)


Pozitif Köpek Eğitmeni
Gülru Batur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder