6 Şubat 2013 Çarşamba

Yemeğimizi köpeğimizle paylaşmak

Köpeklerimizi çok seviyoruz. Onları en iyi marka mamalarla besliyoruz. Bazılarımız yemek yerken bize "öyle" bakmalarına kıyamıyor, "kokmuştur", "canı çekmiştir" diye düşünerek yediklerimizi de paylaşıyor, belki her yediğimizin yarısını ona veriyor. Pizza, dürüm, kabak dolması ve saire, her şeyden yediriyor. Elbette köpekler de bu gereğinden fazla karbonhidrat ve yağ içeren yemeklere bayılıyorlar. Bununla birlikte sofrada mutfakta dilencilik ve hırsızlık, çöp karıştırma gibi istenmeyen davranışları da öğreniyorlar.


Peki ya sonra? Köpeğin yaşı ilerliyor, belki 6 belki 10 yaşındayken bir gün veteriner köpeğin karaciğerinin, böbreklerinin artık eskisi gibi çalışmadığını söylüyor.... Köpeğimizi o kadar çok sevmişiz ki onu sağlığından etmişiz!
------>
İnsan yemekleri köpekler için uygun değildir, ihtiyaçları olan protein-karbonhidrat-yağ miktarını dengeli biçimde sağlamaz, eksik veya fazla gelir. Aynı zamanda köpeklerin midelerine zarar verebilecek baharatlar da  içerir. Çok sevdiğimiz köpeğimizle yemeğimizi paylaşmamız aslında onun ömründen çalar, ileri dönemde karaciğer ve böbrek yetmezliğine neden olur. Bu yüzden köpeklerimizin beslenmelerini yalnızca köpekler için üretilmiş premium veya superpremium mamalarla sağlamalıyız. İlle de mama yerine yemek yedirmek istiyorsak, köpekler için uygun ev yapımı yemek tariflerini araştırabilir, bünyelerine uygun dengeli yemekler pişirebiliriz.

Köpeğimize verdiğimiz her ekstra, bünyesine eklenen ekstra kalorilerdir. Yani yediklerimizi paylaşmayı seçtiğimizde köpeğimiz için aşırı yağ, şeker ve kalori içeren şeyler veriyoruz demektir. Bu durumda köpeğimiz için obezite riski doğar. Küçük ırklarda risk daha yüksektir, sadece birkaç fazladan kalori hızlıca kilo alımına sebep olur. Belki, yalnızca küçük miktarlarda olmak üzere ekstralar verebiliriz, günlük mama miktarını da buna göre azaltmalıyız, ancak bu şekilde kilo alımını önleyebiliriz.

Yağ bakımından yüksek besinler, semptomları hafif bir rahatsızlıktan kan enfeksiyonuna (sepsi) ve hatta iç kanamaya kadar değişen pankreas iltihabına (pankreatit) zemin hazırlar. Tavuk derisi, sosis, kebap, köfte, pizza gibi yağ oranı yüksek besinlerden köpeğin vücut ağırlığına göre her 10kg için 1cm x 1cm'lik parçalardan daha fazlası verildiğinde köpeğimiz risk altındadır. Yine, tuzlu besinler yüksek kalori ve yağ içerdiğinden bu tarz yiyeceklerden de sakınmak gerekir.

Karbonhidratlar kolay sindirilebilir ve en iyi enerji kaynağıdır, hızlıca bileşenlerine ayrılarak şekere dönüştürülür, kan şekerinin hızlıca yükselmesini sağlar. Bu nedenle köpeklerimize vereceğimiz karbonhidrat miktarına dikkat etmeliyiz. Özellikle diabet rahatsızlığı olan köpeklerin, karbonhidrat bakımından zengin insan yemeklerinden sakınmaları gerekir. Tostumuzun son ısırığını ya da makarnamızdan yalnızca bir kaşık belki paylaşmak için uygun olabilir ama bütün bir döner dürüm ya da ısmarladığımız pizzanın yarısı kesinlikle sağlıklı bir seçim olmayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder