21 Kasım 2011 Pazartesi

Bu Kitaplar Size Rehber Olabilir

Biliyorsunuz ki bir pozitif eğitmen olarak, zorlama içermeyen eğitim uyguluyor ve tavsiye ediyorum.

Davranışları öğretmede, köpeği o pozisyona sokmak için elimiz veya tasma ile müdahale etmeden; köpeğin kendi kendine yapabilmesini sağlama, bu anı yakalayarak ödüllendirme, pekiştirme ve yerleştirme şeklinde ilerleyen "operant şartlanma" ve "pozitif pekiştirme" yöntemlerini kullanıyorum.
Köpek eğitimi hakkında pek çok kitap bulunuyor. Köpeğe dokunarak, baskılayarak, çekiştirerek eğitim(?) yöntemlerini anlatan kitapları önermiyorum!

Kullandığım metotları anlatan, önerdiğim bazı kitaplar aşağıdadır.
Bu kitaplarda, komut eğitimlerinin yanı sıra, davranış problem çözümlerinin bilimsel metodları da işlenmiş.
Eğitim tekniklerine ek olarak; kemirme, havlama, tuvalet, çekiştirme ve benzeri sorunlarınızın çözüm yollarını da öğreneceksiniz.
..........>>






  • Turid Rugaas – Calming Signals
    (Türkçe çevirisi kitapçılarda bulunmamaktadır, temini için irtibata geçebilirsiniz.)








  • Dr. Quixi Sonntag – Köpek Eğitimi
    (En çok önerdiğim kitap, geniş kapsamlı, oldukça faydalı. Anlaşılır dili ve iyi kalite fotoğrafları ile rahatça okunuyor.)









  • Gerilyn j. Bielakiewicz – Her Yönüyle Köpek Eğitimi
    (Geniş kapsamlı bir kitap. Tekniklerin tamamı clicker eğitimine dayalı.)









  • Arden Moore – Köpek Anlama Kılavuzu
    (Köpeklerle yaşanan sorunlara örnekli çözümler içeren, beden dili konusunda geniş bilgilere yer verilen, ayrıntılı anlatımı olan bir kitap.)








  • Carolyn Menteith – 4 Pati Köpek Eğitim Sistemi
    (Kitabın sonunda, lezzetli ödüller için ev yapımı tarifler de bulunuyor. Kısa ve öz anlatımıyla, kalın olmayan bir kitap. Okumayı sevmeyenler için ideal.)








  • Prof. Dr. Tamer Dodurka – Köpek Psikolojisi
    (Köpekler ve psikolojileri hakkında bir Türk tarafından yazılmış en önemli kitaptır.)








  • Prof. Dr. Tamer Dodurka – Köpeklerde Davranış Sorunları (Tamer hocamız bir profesör doktor olduğu için; sorun çözümünde önceliği medikal tedaviye vermektedir. Davranış terapilerini medikal tedaviye yardımcı olarak görmektedir. Benim önerim ise, öncelikle davranış terapileri uygulanması, gereklilik halinde medikal tedavi ile bu terapilerin desteklenmesi yönündedir.)
          





    • Kyra Sundance – Köpeğiniz İçin 101 Beceri (Bu kitapta köpeğinize elinizle bastırmanız, tasmasını çekmeniz gibi öneriler bulunmaktadır, bir davranışı yakalamada köpeğe dokunma gerekliliğini kabul etmiyor ve onaylamıyor olsam da, kitap oldukça başarılı hazırlanmış. Siz, bu becerileri, köpeğinize fiziksel müdahalede bulunmadan nasıl öğreteceğinizi planlayarak çalışabilir, eğitimi daha da zevkli hale getirebilirsiniz.)








    Pozitif Köpek Eğitmeni

    Gülru Batur

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder