22 Kasım 2011 Salı

Köpek eğitimi nasıl olmalı, nasıl bir eğitmenle çalışılmalı?

Sahibinden ayrı, çiftlik ortamında yapılan eğitimler artık pek rağbet görmüyor. Bunun yerine, bire bir köpeğinizi eğitmeyi size öğreten, fiziksel ceza, korkutma ve sindirme yöntemlerini kullanmayan pozitif eğitmenler evinize geliyor.
............>>


Köpeğinizi bambaşka bir psikolojiye gireceği, hayati önem taşıyan bazı davranış bozukluklarına sebep olma riski olan bir sistemle çiftliklere eğitime göndermeyin. Mümkünse eğitimi sizinle birlikte evinizde yapacak bir eğitmenle çalışın, üstelik bunun için 6 aylık olmasını beklemenize gerek de yok. Hatta ne kadar erken eğitime başlarsanız o kadar faydalı olacaktır.

Otur-yat-bekle-getir vb itaat komutları, hatta ışığı açmak, çekmeceyi kapatmak gibi oyun ve beceri komutları da her ırktan köpeğe her yaşta fiziksel bir engel olmadığı sürece öğretilebilir.
Davranış ile ilgili durumlar ise, o davranışın yerleşme düzeyine bağlı olarak (ne kadar süredir o davranışı gösterdiği, ne kadar alışkanlık haline getirdiği) bazen %100 bazen %10 oranında geri döndürülebilir.
Sonuç olarak uygun metotlarla, her yaştaki her köpeğe istenen eğitim verilebilir.

Mutlaka ama mutlaka, çalışacağınız eğitmenin hangi eğitim kurumundan mezun olduğunu sorgulayın. Pozitif eğitmen olarak kendini lanse eden, ancak maalesef pozitif eğitim ekolüne uymayan pek çok kişi var…
Clicker, pozitif eğitimin araçlarından biridir, ancak her clicker kullanan kişi pozitif eğitmen olmayabilir. Bir eğitmenin gerçekten pozitif eğitmen olduğunu, yalnızca ödül kullanması ya da elinde clicker olması ile anlayamayız.

Eve gelecek olan pozitif eğitmenin hedefi, "size, kendi köpeğinize özel eğitmen olmayı öğretmek" olmalıdır. Eğitmenin asıl görevi, sahibi ile köpeğinin arasındaki iletişimi sağlamak, köpek sahibine kendi köpeğini eğitmeyi öğretmektir. Evde yaşayan her birey ile bire bir temasta olup, her bireye köpeğini anlamayı, köpeğe de sahibini anlamayı öğretmelidir.

Kısaca; eğitmenin niteliği, ingilizce terim olarak "trainer" değil, "instructor" olmalıdır. Dilimizde iki terimin de karşılığı "eğitmen" olarak kullanılmaktadır, ancak ikisi arasında büyük fark vardır.

Eğitmen olarak size gelen kişiler köpeğinize bir şey öğretecekse ve siz sadece bunu kullanacak kişi olacaksanız bu sistem yanlıştır. Köpeğiniz bir makina değildir ki eğitmen bu makinayı programlasın, uzaktan kumanda olarak elinize tasmayı versin..

Size ve köpeğinize özgü, doğru ve uygun eğitim metotlarını doğru şekilde aktaracak bir eğitmen ile çalışın. Böylece, eğitmenle işiniz bitse bile; ömür boyu köpeğinize bir şeyler öğretebilir, karşılaştığınız durumları doğru şekilde analiz edebilecek bilgiye sahip olursunuz.

Yani aslında "siz" eğitim alacaksınız, bu eğitimi köpeğinize uygulayacaksınız. Çalışacağınız eğitmenin bu niteliklerde ve bakış açısında olmasına dikkat edin.























Ve elbette ki eğitmenin kullandığı/önerdiği metotların fiziksel/psikolojik baskı içermediğinden emin olun. Köpeğinize bağırmayı, boynundan/ensesinden tutup sallamayı, bastırmayı, yere yatırarak hareketsiz bırakmayı öneren eğitmenlerle çalışmayın. Bu yöntemler pozitif eğitime dahil olmadığı gibi, sadece durumu geçici olarak çözer, ancak köpeğinize yanlış bilgi aktarır, doğru davranışı öğretmez.

Örneğin; köpeğiniz hırladı ve siz onu sertçe cezalandırdırnız. Hırlamak, ısırma öncesi uyarıdır. Yani siz aslında köpeğinizin ısırmadan önce uyarmasını cezalandırmış oldunuz. Köpeğiniz, devam eden tekrarlamalar sonucunda tehdit etmesine gerek olmadığını değil, uyarı vermeden ısırmayı öğrenecektir. Bu nedenle eğitimde baskıcı ceza olmamalıdır. Köpeğinizin size hırlıyor olması; köpeğin aklındaki düşünceyi değiştirmek ile çözülebilen bir durumdur. Eğitmen gözetiminde hırlamanın nedeni tespit edilmeli, ya neden yok edilmeli ya da köpeğin beynindeki ilişkilendirme yeniden yapılandırılarak çözüme gidilmelidir.


Pozitif Köpek Eğitmeni
Gülru Batur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder